Мечтая за глобално село и космополитен любовник



Преди седмица се върнах от Рим. Всички ме питат с погледи, блеснали като очичките на Мики Маус, позиращ пред кулата на Айфел: „Кажи как беше. Хареса ли ти? Влюби ли се в Рим?” Ами не, не се влюбих. Оцених го и му се насладих. Откраднах от красотата му, от историята му, (от изкуството не посмях), преядох с пиците му, получих мустачки от капучиното му, изчервих се от погледите на мъжете му, но не се влюбих. Защото вече съм влюбена. В свободата да виждам хубавото и в Рим, и на гара Роман. Да не звучи като гърмене със словесни фойерверки, но и така да е, моите уши вече дават късо от едни други приказки: че живеем в най-мръсната и безинтересна държава, че светът започва от нашата граница навън, че сме село, че сме нищо, че сме никъде. Екскюзе моа, лейдис енд джентълмен, но не съм съгласна. Рим е ужасяващо мръсен град, жителите му не владеят чужди езици, никой не спира на пешеходна пътека, а пътниците в захабеното му метро застават на вратите досущ като нашенци без срам, че навътре вагончето е празно, а прииждащите се тъпчат около изхода с риск за живота си.

Чувала съм хора да се питат с какво са заслужили да се родят точно в тази страна, в тази тъпа България. Отговорът е толкова очевиден, че чак ми е неудобно. Отговорът е на върха на въпроса им. Познавам и други, които можеха да живеят на далеч „по-интересни” места, но избраха да живеят в тъпата България и да растат около корените си. Тези хора пуснаха дълги стебла и редовно цъфтят в различни точки на света. Четат книги на по няколко езика, готвят по рецепти от всички континенти, умеят и танго, и капоейра, слушат от аше до барокова музика, мечтаят за къща в Созопол и за лодка по река Конго. И аз навремето можех да остана да живея във Виена – имах къща, работа, приятели и чудесна носталгия. Но се върнах тук по любов – най-космополитната от всички причини на света.

А днес мечтая за глобалното село. Обичам си къщата, улицата, не ща да ги сменям. Харесвам чушкопека на балкона и чергата на баба. За разкош съм запазила и един сервиз от ГДР, както и изящни руски топки за елха, донесени от командировка някъде през 80-те. Тогава това е бил луксозен допир до космополитността.

Днес глобалното село не е никаква утопия. Дори в тъпата България. Трябва ми само един космополитен в емоциите си мъж, до когото да се будя, а после ще приготвям английска закуска с баварски наденички, ще се пъхам във френска рокля и италиански обувки и ще отпрашвам с японска кола към лъскавото сити. За да паркирам пред офиса, ще си плащам по европейски цяло евро, а ако денят е лош и вали из ведро, ще хващам по американски жълто такси с чернокож водач или ще се пускам с въжения трамвай. Когато съвсем стегне зима, ще пращам космополитния си мъж да гони прехраната с харпун, щото ще ми е по-романтично, а през белите нощи ще ловим сьомга заедно пред вилното ни иглу, сгушени в персийски килим под звуците на норвежки блек метъл. Лятото ще пием ямайски ром от кокосови орехи, докато гледаме как децата играят с домашното кенгуру и как поливат дърветата с индийско орехче в градината.
Някои неща обаче ще оставя непроменени. Ще продължа да следя виенските коледни концерти, да ям швейцарски шоколад, да разхождам японски хин, да се ровя в индийските магазини, да пропускам турските сериали, но не и турските баклави, да уча сина си на немски и на това да обича света и да знае как да го докосва и от своята малка страна.


P.S. Попитаха ме що е то космополитен мъж. Не съм се натъквала на такъв екземпляр, но би свършил работа един с тяло на мулат, римски нос, шведско сини очи, бразилска гъвкавост, немска подреденост, английско чувство за хумор, руска щедрост, японска работливост, тибетска мъдрост, френска изтънченост и българска мулти компетентност.


11 коментара:

  1. Жестоко, не съм чела нещо толкова хубаво, изчерпателно и близко! А онова ... последното ме просълзи от смях ... с " българската мулти компетентност" :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Дано не се обиди някой български мъж, но всъщност не би трябвало, защото какво е една черта в характера на фона на цяла мулти космополитност? :))

      Изтриване
  2. Изчетох на един дъх!Хареса ми най-вече PS-a!Не губи кураж,идва нов тираж...Който търси,нами

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Исках да пиша:Който търси-намира,но този път остави да бъдеш намерена!

      Изтриване
    2. Ще чакам по средата на света! :) Благодаря!

      Изтриване
  3. Харесвам!
    Ще си го чета, когато понякога се питам: Защо останах :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! То не е късно да хванем някой въжен трамвай и да отидем да видим света от друг ъгъл. Въпросът е да виждаме на широко и на далеч, дори от ниски и сенчести местенца :)

      Изтриване
  4. Прекрасно казано! Колкото до мъжа, описала си идеалният - а него трябва да го родиш, иначе не съществува:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ако съществува, вероятно е мъчително скучен :)) Благодаря!

      Изтриване
  5. Хубаво и искрено! А и писмовен талант в едно неписмовно време, но "не всичко, което блещука е злато" (немска поговорка). Женската Ви интуиция не Ви лъже - подобен мъж би бил не само безнадеждно скучен, но твърде вероятно и безцветно безличен, а ако се окаже и безхарактерен (каквито улегналите демокрации бълват масово) дали въобще ще да е мъж?! Особено на фона на например на един достолепен български старец, преживял и победил какво ли не, успял да изучи децата си и да преживее в мир и своеобразна любов цял живот с една жена. Подозирам, че Вашият космополит може да се окаже в ситуацията на студент-филолог, който сред 32 колежки в края на 5ти курс си е все още девствен и дори се е научил да пикае клекнал...Разбира се, може и да не е така, понякога това, което блести, наистина се оказва злато! Глобалното село...глобалната селяния, меката на глобалните играчи, уравняващи и обезличаващи. И тук много "ЗА" и много "против".Някога по време на академичните ми престои в разни страни купувах лакомства, които толкова радваха близки и познати. Сега всичко това го има навсякъде, вкл. в магазините в нашия квартал - същата опаковка, същия вкус, същите концерни (които купиха малките различни, а други удобно фалираха, изхвърляйки ги от пазара). Дано на Вас Ви провърви с глобалните и космополитните! Аз лично предпочитам китно родопско или старопланинско село и нашенска девойка...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Последното звучи прекалено хубаво, за да мога дори да мечтая за него. Е, не че мечтая за девойка, но да речем еквивалентът би ме устроил :)
      Единствената космополитност, на която се радвам, е в светогледа на хората. И това исках да кажа с този текст - няма значение (от) къде си - от/в китното родопско селце или от/в мегаполис в центъра на света - дали докосваш със сърце и сетива различните му краища - на този шарен, дивен свят, само това е важно и то не зависи от география.

      Изтриване

На моя 18-годишен син

Беше един топъл 4-ти октомври. Ти се появи и ме превърна в майка. Преди не знаех, че това е, когато аз съм. Има жени-кариера, жени-бохеми, ж...