Ако трябва да дам само един съвет на детето си


Eдин ден синът ми, който имаше задача от театралната школа, в която играе, ме попита: „Мамо, ако трябва да ми дадеш само един съвет, какъв ще е той?“

Няма по-трудни от въпросите на децата ни. Първосигнално на майката в мен й се прииска да отговори: „Да бъдеш мъдър!“ Обаче това не е особено мъдър съвет. Мъдростта идва с опита, с раните. Мъдростта е тъжна, ако дойде още в детството. Затова се сетих за „Да бъдеш добър!“ Но достатъчно ли е да бъде добър? Голата доброта е уязвимост. Искам да е добър, но искам и да е силен, любопитен, щур, сърцат, открит, стремителен. Всъщност искам той да бъде много повече от мъдър и добър. Затова му казах: „Бъди изключителен!“

Бъди изключителен във всичко, малкият!

Бъди изключително добър! Да бъдеш добър не означава да подадеш дясната си буза, когато ти зашлевят лявата. То означава да простиш и да бъдеш достатъчно добър към себе си, за да напуснеш хората и местата, които те раняват. Напускай всяко нещо, което те провокира да не си добър. Бягай от негативни и мнителни хора. Не се увличай по конспиративни теории, не се подавай на внушения, в които доброто ти сърце не намира себе си. Не бъди близък с арогантни, с нахални, с интриганти, с хора, които лъжат и манипулират. Бягай от завистници. Не се задържай край онези, които всяват страх у теб - търси тези, които виждат и живеят в силата на светлото. Бягай от снизходителност – търси чистота. Надменните съдници са излишни в живота ти. Добрите хора знаят как да критикуват. Те го правят с внимание към чувствата ти, без да оставят у теб усещането, че си недостоен, че си дефектен. Когато се отдръпнеш от всички ненужни, остани изключително добър с останалите. Не забравяй и себе си. Нас ни учеха, че е егоистично, но то е всъщност първата стъпка към това да се научиш да обичаш.

Достоен си за всяко добро, но нито едно добро не е даденост. Всеки ден заслужавай доброто. Помни, че нищо не идва даром, а ако дойде, предай нататък. Не чакай добро за доброто ти и въпреки това го прави. Защото няма излишно добро. За да си изключителен, надигни глава и прогледни отвъд тясното кръгче около себе си. Радвай се на успеха на другия, споделяй доволството му, вдъхновявай се от таланта му, учи се от грешките му и черпи надежда от успехите му. Научи се на щастие за другите – това ще те направи по-щастлив човек от повечето други.

Бъди изключителен в малките неща, в малките моменти! Не ги пропускай, цени ги, празнувай ги. Бъди благодарен за всеки миг лекота. За всяка топла дума, за всеки жест, за всяка необикновена среща. За всяка загуба, която ще те отведе към нещо важно за теб също бъди благодарен. Вярвай! Вярвай в добрата причина за нещата и бъди изключителен в тази вяра! Ще те мислят за наивен, за глупав, не обръщай внимание. Не пропускай голямото значение на малките неща.

Понякога няма да можеш да преценяваш хората и ще раздаваш обичта и доверието си на такива, които може изневиделица да те стъпчат. Ако знаеш колко пъти ми се е случвало. Хората са слаби, затова злоупотребяват с добротата. Някои направо я ненавиждат. Ти не я напускай заради тях – не си личи, но добротата е сила. Никога не позволявай някой да те убеди в обратното. Не губи силата си, умножавай я! Ще допускаш да те раняват, защото съм те учила да бъдеш доверчив, но не се страхувай от болката! Научи се да растеш от нея и да я превръщаш в мъдрост. Болката изпълва някои хора със злоба и желание за мъст. Други – с дълбоко разочарование, подозрителност, боязливост. Като майка трябва да те науча да си предпазлив и да подхождаш със здравословен скептицизъм. Така трябва да учат майките, но аз... Аз искам да си изключителен! И когато срещнеш дявол в човешки образ, да повярваш в доброто, което носи. Ако той въпреки това те рани, усмихни се. И забрави за него! Аз мисля, че няма лоши хора, има само нещастни и самотни. Вероятно те е наранил заради собствената си слабост, затова пожелай му сила и си тръгни. Може да ти се прииска да бъдеш нечия промяна и спасение, но не жертвай и частица от добротата си за някой погубен. По-добре си тръгни, добротата ти ще послужи някъде другаде. Напускай без злоба, без омраза, напускай с прошка и с твърдост. Бъди изключителен и в лице, и в гръб към хората!

Показвай уважение дори на тези, които не го заслужават, но никога не бъди сервилен. Търси в себе си разбиране към всекиго и към всичко, бъди благосклонен и търпелив, но не бъди ненужно снизходителен. Бъди великодушен, но не бъди мекушав. Оказвай помощ и бъди покровител, но не подчинявай ничия слабост и не се опивай от ничия нужда.

Бъди изключителен във всяко нещо, с което се захващаш, и се захващай с всяко нещо, в което гориш. Не се бой от това горене, напротив – използвай го, докато трае. Надграждай и не спирай да учиш! Каквото и да постигнеш, никога не изпадай в самодоволство. Винаги може повече. Рискувай! Върви с широка крачка и с широко отворени сетива. Промяната е твой приятел, но ти я превърни в съюзник. Направи същото със случайно явилите се идеи, с неслучайно срещнатите хора. Вслушай се в случайността и дай шанс на малкото да порасне голямо. Дай шанс на себе си. За всичко, което ти хрумне. Наистина няма невъзможни неща.

Бъди водач! Не началник, не главатар. Не ти е нужна власт на документи. Заслужи авторитет и бъди вдъхновител! Не се сливай с тълпата, отличавай се от нея! Бъди новатор! Вярвай на клишета, но не ги употребявай, а измисляй нови. И да ти казват, че няма такава дума или че твоята идея е абсурдна, не слушай, а опитвай! Полагай начала! Измисляй нови думи, прокарвай нови пътища и се бори за своите идеи, особено за абсурдните. Дори да не си гениален, мисли като такъв! Не приемай теореми на готово. Допускай невъзможни гледни точки. Ничие чуждо мнение не трябва да е последното ти мнение. Попитай всички, на които вярваш, постави своето мнение до техните и позволи на интуицията си да избере кое е правилното. То е правилно за теб и това ти е достатъчно.

Бъди изключителен и когато се проваляш! Не се проваля само този, който се е страхувал да опита. Поставяй грижливо грешките под краката си – в началото няма да ти е комфортно, но ще видиш как един ден грешките ще те издигнат да виждаш от по-високо. Превърни ги в най-силното си оръжие на успеха, в най-здравия си трамплин. Падай, ставай, продължавай и никога не спирай, никога не тръгвай назад! И никога не бъди краен. Да си смел не е равносилно на това да си безумен. Дръж се за тънката линия между противоположните крайности. Играй си с тях, но не ги подценявай. Просто бъди по-добрата крайност!

Не пропилявай нито един ден от живота си в посредственост! От начина, по който пиеш кафето си, до начина, по който взимаш гиганстски решения, бъди изключителен! От събуждането сутрин до срещата със сънищата вечер бъди изключителен! За някои хора слънчевата светлина се измерва единствено с прогнозата за времето. Забрави прогнозата! Влюби се във времето! И го виждай по свой собствен начин. Никой друг няма твоите очи и твоето усещане за времето и за света. Навън може да е мрачно, сиво и тихо, но ти да видиш цяло шествие от шарени светлинки в уличните локви и един духов оркестър край шахтата. Никой друг няма твоя свят. Затова, ако искаш и твоят свят да бъде изключителен, виждай го като такъв!

Можеш например да кръщаваш времето. Аз кръстих днешното утро Мария. Днешното утро роди за мен една силна надежда и постла покривите с вяра. Днешното утро ме прегърна майчински със златната светлина в края на хоризонта и с крехката птичка върху отсрещния комин. Не ме питай защо, но днешното ми утро беше Мария. Ти сам кръсти своето. Или му наречи звук. Или го събери в рамка от нежност и безумие. Или го пропътувай с влака до Лисабон. Твоето утро е само твое. Никоя прогноза за времето и никоя дата в календара няма как да го предвидят. Бъди изключителен и то също ще бъде.

Не бъди дребнав, макар че следващите ми думи ще ти се сторят дребнави. Не излизай рошав от вкъщи. Не ходи раздърпан, омърлян, безличен. Уважавай тялото си, но не защото съдели за книгата по кориците. Уважавай го заради себе си. Обличай го с дрехите, които те изразяват, и се грижи за него. То ще те носи през годините, то ще търпи заедно с теб трудните моменти и ще трепери от вълнение пред чудесата. И да не ти пука за модата! Модата е за хора без въображение. Ако така ти харесва, облечи риза за 3 лева от секънд хенд и панталон за 200 лева от бутика на някой засукан французин. Бъди над модата, над снобите, над чуждите критерии. Бъди изключителен до копчето на вътрешния си джоб. Но най-вече внимавай с обувките си. Не питай защо, просто бъди!

Ако ти е трудно да разбереш за какво ти говорих дотук, не се тревожи. Един ден ще срещнеш Любовта и всяка дума ще придобие ясно съдържание. Целият ти живот ще се роди наново и ще вземе формата на смисъл. А ти ще вдишаш както никога преди. Пораснал и смален, силен и слаб, жив и възкръснал. Веднъж срещнал Любовта, всичко друго ще започне да изглежда незначително и в същото време възможно. И ти никога повече няма да можеш да живееш без Нея. Затова единственият възможен начин да обичаш е да обичаш като никой друг. Ти сам ще откриеш как. Запомни само, че любовта е раздаване. Не даване, синко. Ще даваш на децата си, на родителите си, на приятелите си, на изкуството, на вселената. В любовта ще се раз-да-деш! Ще се раздадеш като комат хляб и топла супа за бедните. Като подслон и одеяло за бездомните. Като кръводарител за нуждаещите се. Като спасител за давещите се. Като човешки орган за умиращите. Дай всичко на Любовта! Премини всички граници, стъпчи всички страхове, пребори всички предразсъдъци и не спирай, докато... всъщност няма докато.

Направи света по-добро място, по-красиво. Обичай като звяр, обичай като никой друг! Бъди изключителен в любовта, дори да си съвсем обикновен във всичко друго. Когато откриеш своето момиче, стисни го здраво в ръцете си и никога не го пускай. Пуснеш ли го, не си чул нито една дума от това, което имах да ти кажа. Не бъди обикновен, бъди изключителен!




М.И.

15 коментара:

  1. Амин, Мила! Запазвам го, за да го споделя с моята 15 годишна "всичкост" в моя живот. Благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепно!
    И за запазвам. Принтирам с желанието да го прочета на глас заедно с моя 10 годишен принц и запазвам, за да му го препрочитам през няколко години и да остане и за другия ми все още много малък принц...

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм чела нещо по-истинско и вдъхновяващо. Благодаря от сърце!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления! Прекрасно написано!
    За нас остава да не се уморяваме да го спазваме и отстояваме пред децата си.
    "Рискувай за сърцето и мечтите си всичко освен човешкия живот – своя или на някой друг. "

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубаво казано, чиста истина! Поздравления.
    Въпросът е, че нашите деца са плод на организирания хаос на съвремието, в което живеят. Хамелеони, които менят поведението си. В къщи едни, навън други... И най-лошото е, че не познаваме децата си. Менят се непрекъснато. Днес, имат устоите и морала, защото са повлияни от контакта с мама, вечер, когато говори с любов и очите и блестят. Сутрин, фейсбук и интернет представят света по друг начин. Но, това, което е посято с любов, ще даде плод. След раните, както казвате Мила. Трогнах се, защото сякаш съм го написала аз. Чувстваме на една честота. Не знам на колко години е момчето Ви, но желая наистина да бъде изключителен човек. Да изживее един изключителен живот, да не бъде посредствен. Да чувства изключително, да обича изключително, да бъде в очите на другите ценен-изключително. Хубав уикенд желая! Милка Чирпанлиева

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубаво. Не винаги има такова единство на смисъл, емоция и красота на думите.

    ОтговорИзтриване
  7. НЕВЕРОЯТНО ТОЧНО, ИСКРЕНО, МЪДРО И ВЪЛНУВАЩО! БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА УДОВОЛСТВИЕТО ОТ ПРОЧИТА НА ТОЗИ ТЕКСТ.

    ОтговорИзтриване
  8. Надежда Атанасова16 юни 2016 г. в 14:23

    Прекрасно е, чете се на един дъх, а се осмисля дума по дума. Имате невероятен талант да пишете, изумена съм... Бих искала да го споделя в дневника си, защото написаното от Вас вече ми е мило и не искам да го изгубя. Радвам се, че днес Ви открих...

    ОтговорИзтриване
  9. На мен ми дойдоха в повече всички тези съвети и представи за изключителност на майката... Мисля си, ако този човек се опита да изпълни всичко написано, кога ще му остане време да извърви собствения си път? Аз бих дала само и единствено този съвет - Бъди себе си! И колкото по-малко наслоения оставяме по това себе си, толкова по-добре и толкова по-лесна става задачата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да бъде себе си!?? Едно дете? А за какво са жизнения опит и мъдрост на родителите? Да бъде себе си едно дете, означава с години да се лута из лабиринта на собствената си неориентираност. Може да не може да изпълни всичките указания, които са предложени в статията, но , достатъчно е да има знанията и едно по едно да се старае да ги прилага. Така ще израства поне в една добра и правилна посока. Другото е анархия.

      Изтриване
    2. Стаси, личи си че си (/ще бъдеш) от обсесивните майки-квачки, които треперят над детето си сакън да не сбърка/да не се нарани. Plot twist - това ги превръща в зависими и прилепчиви мамини синчета/принцески, които не могат да поемат отговорност за живота и действията си и цял живот чакат наготово някой да им казва какво да правят...

      Изтриване
  10. Чудесна публикация! Благодарим Ви, че сте положили такъв труд! Успех с развитието на този сайт!

    Вдъхновяващо от ... Блогомания интересни истории, събития, полезна информация

    ОтговорИзтриване

На моя 18-годишен син

Беше един топъл 4-ти октомври. Ти се появи и ме превърна в майка. Преди не знаех, че това е, когато аз съм. Има жени-кариера, жени-бохеми, ж...