6 неща, които искам да направя




Скоро попаднах на списък с неща, които всяка жена трябва да има. Бяха събрали куп красиви думи, но не ми хареса това с имането. Какъв е кефът да имаш нещо, което не си направил? Дори да ти подарят лалета, ти сигурно си направил някому палачинки, за да му се доще да ти набере лалета. Или някой знае, че винаги би му направила палачинки, дори без лалета...

Затова реших да си направя списък с нещата, които искам да направя. Това е имане, което би ми харесало.

1. Да се науча да шия
Искам синът ми да има поне едно ушито от мен мече с неговото име отпред. Парцалено мече с очи от копчета и коремче от умалели детски чорапки. Искам да ушия и покривка на карета, престилка на лалета, калъфка за книга, перденце за тоалетна, гривни за сестрите ми и някому поне една бяла рокля. Най-добре за мен.

2. Да разточа баница
Поне веднъж трябва да разточа кори за баница. Чудих се дали ако омеся питка, това ще ми замести баницата. Не, няма начин. Аз съм българска жена, която трябва да се научи на истинска селска баница. В селската ни къща. В някой слънчогледов следобед през август.

3. Да направя домашен рожден ден
Тясно ни е вкъщи, но като бях малка, живеехме в същото вкъщи, а винаги успявахме да се съберем за рожден ден. Искам домашен рожден ден отново. Искам да направя сама поканите, да изрежа от шарени картони украсата, да сложа цветя в салфетките, искам маса от много маси с различни размери, искам съвършени хапки, пълни с радост и калории, малиново вино и сироп от бъз, вишновка и домашна торта с фигурки от захарно тесто. Искам гости, които пеят с пълни уста, танцуват по пантофи и не им се тръгва.

4. Да вдигна библиотека
Всъщност искам да напълня библиотеката ни. С прочетените чувства на умни и забавни хора. С мъките, грешките, вярванията и любовите на писателите. Искам синът ми да расте покрай рафтовете й. Да посяга към заглавия, които изглеждат неподходящи за възрастта му. Искам да е любопитен, нахален за книги. Да спорим, да вадим припряно ту една, ту друга, да търсим страници, да забравяме из тях трамвайни билети, рекламни разделители, бележки, откъснати от тетрадка: „Мамо, отивам на кино. Искам пица за вечеря.” Искам да вдигнем библиотека с история.

5. Да намеря място за тоалетка
Звучи като приспособление за тоалетна. Като си купя тоалетка, ще й дам друго име. И ще я отрупам с приспособления за красота. Разбира се, основното предназначение на тоалетките е съвсем друго. Огледалото, в което някой друг вижда, че правиш себе си хубава за него. Нека е клише, аз ще го направя моето клише.

6. Искам и бюфет!
Старичък, шкуркван и закърпван, боядисван сто пъти. Искам да му поверя сервизите си, искам да ми подава чиниите за неделните семейни обеди, да ми пази тетрадките с рецепти и кутията със салфетки от детството. Искам да напълня кухнята си с малки джаджи, порцелан и аромати. И зеленият бюфет да получи главна роля. Неуморен помощник в семейните вечери, слетите закуски и обеди, украсен със стар транзистор и пощенски картички от тук и там. Къща с бюфет и порцеланов сервиз на малки цветя е като истински дом. А всяка жена трябва да направи от една къща дом. 


Текстът е публикуван в бр. 309 на сп. "Всичко за жената" на тема "Домакините са на мода"


15 коментара:

  1. Ех, ама как хубаво ми четеш мислите и ми крадеш мечтитеее, точно такова имане ми е на сърце и душа! ;))) Само дето моят бюфет няма да е зелен, а снежно бял, както всичко в домът ми. Може би малко дърво и слама ще добавя и много слънчеви цветове за младежко настроение (че вече не съм младеж/ка) :)) А баница точа и тегля, и то прекрасна - мога и да те науча, ако няма кой! По въпроса за сервиза ... иска ми се и на мен един шарен, че от толкова бяло вече свят ми се вие. :)
    Поздрави, мила и много слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти призная, и аз се разкъсвам между бяло и зелено ;) А сервизът не бива да е само един, така че въпросът ни е решен! За баницата като нищо да се допитам някой ден, благодаря! Благодара!!! :)

      Изтриване
  2. Ех, че красиво и женствено... Кой не би поискал? Май само един мъж, но пък знае ли се.
    Благодаря за глътката романтично настроение и радост.
    От любопитство - списваш в сп. "Всичко за жената", нали? Питам, защото следвам журналистика и ми е интересно - най-вече да те чета.
    И още нещо - как е истинското ти име?
    Май доста глупави въпроси зададох, извини ме...
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напротив! Въпросите са баш на място - ако ще ставаш журналист, ще ти се наложи да задаваш много по-безсмислени, повярвай ;) Да, работя в сп. "Всичко за жената", което излиза през четвъртък и се казвам Мила Иванова. Ще се радвам да ми пишеш как намираш списанието, ако разгледаш някой брой :) Благодаря, че се отби и на Солунска 16 :)

      Изтриване
  3. Всяка жена има подобен списък :)) При мен баницата е суфле,а бюфетът е заменен с канапе под прозореца. Благодаря ти, че напомни :))
    "Библиотека с история" - гениална и съдържателна мисъл.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да призная, че искам и още нещо за дома - кръгла маса с падаща отгоре хубава лампа :) Не е лошо да имаме смели мечти, но е задължително да имаме и напълно осъществими :) Благодаря за думите ти!

      Изтриване
  4. Хей , новичка съм при теб , но затова пък съм очарована !
    Случайно ( ако въобще има случайни неща ... ) попаднах при теб и не ми се тръгва . Зареди ме с толкова романтика , която и без друго при мен е в повече . Благодаря ти за " петминутката " с това четиво , положително е , мноооого положително ! И красиво !
    Колкото до списъка - май вече ще седна и ще напиша моя , от сто години му се каня !
    Прекрасен следобед от мен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, че в един стар списък отметнах това да имам блог, иначе нямаше разни "случайни" неща да ме усмихват току-така :) Благодаря и бъди добре дошла на Солунска 16 винаги, когато имаш пет минути за кафе с нечии подобни мисли :)

      Изтриване
  5. Отбивам се тук от известно време и съм сигурна, че нещата ти далеч не са 6! ;)
    Иска ми се някога да прочета и за останалите!

    ОтговорИзтриване
  6. 6 за този коментар обаче! :) Наистина не са само 6, но това са типичните 6 неща - повечко женски, повечко домашни, мои си (а вече и ваши) :) Благодаря ти, че се отбиваш тук, много ми е приятно! :)

    ОтговорИзтриване
  7. хихик,
    чакай да видя
    мисля, че искам и аз да почна да шия

    много обичам такива списъци

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да действаме. Само със списъци ще си останем с исканията :)

      Изтриване
  8. това с бюфета ми напомни за "Балада за Георг Хених" на Виктор Пасков. :) аз лично за себе си бих казала брррр, заключвайки пръсти против бюфет ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко интересно и аз точно за това си помислих! Не очаквах из коментарите да срещна същата асоциация като моята обаче. Уви, един бюфет май наистина може да развали едно семейство... Или поне така е било едно време, сега мъжете далеч не обръщат толкова голямо внимание на мебелите. Пък и "бюфета" в книгата е използван просто като метафора(макар и реален). И все пак книгата е прекрасна, силно я препоръчвам на всички тук! :)

      ПС - Зарадвах се да прочета текста, изпълни ме с добро настроение :)

      Изтриване
    2. Отдавна се каня да я прочета. Ето, и тя е в списъка :) Ще отметна скоро, благодаря ви за напомнянето!

      Изтриване

На моя 18-годишен син

Беше един топъл 4-ти октомври. Ти се появи и ме превърна в майка. Преди не знаех, че това е, когато аз съм. Има жени-кариера, жени-бохеми, ж...