Хубаво е лошото време

Обичам лошото време. И защо сме го нарекли „лошо”?  Сигурно много хора се чувстват лоши в лошото време. Ние и в хубавото не сме особено хубави.

Обичам лошото време и през май дори, и в почивните дни. Обичам да се крия в топлината на завивките и да не бързам да излизам оттам. Обичам да прекарам деня в пижама. Обичам жилетки, пухкави чорапи. Аромат на вълна.

Обичам студени ръце под завивките. И топли тела. И колко е просто да стигнеш до другия.

Обичам как звучи думата „одеяло”.

Обичам  нуждата от топъл чай, от топла баница, от топъл душ или от топла супа. Обичам как крутоните се сгушват в парещата супа и се разтапят в блаженство. Обичам смръщените очички на сина ми, когато чаят му е твърде топъл, а той няма търпение да отпие. Обичам как гледа в него, сякаш вътре живее някой от приказните му герои. И как шават мъничките ноздри над парата, която има дъх на чудни билки и поляни. Обичам как крещи, когато вадя баница от фурната. „Давай ми, давай ми, искам”, крещи, а тя е вряла и той знае, че трябва да прояви още мъничко търпение. Но това не прави крясъците му по-малко радостни.

Обичам как се зачервява кожата ми под горещата вода. И как не мога да й се наситя, не мога да я напусна. Като любовник. Като любов.

Обичам да добавям към лошото време други неща, които обичам. Както на кафето слагам мляко или на устните - червило. Както към лятото добавяме море, а към морето - сандали. Обичам в лошото време да вадя стари албуми. Обичам да му добавям ванилия. Обичам и силните подправки в лошото време. Обичам контрабаси. Обичам да го озвучавам с Били Холидей и Нанси Уилсън. Лошото време влиза в магична реакция с тях. Също и с Нора Джоунс. Никога в лошо време не слушам Сезария Евора например.

Обичам в лошото време да чета българските класици. Те са господари на лошото ми време.

Обичам в лошото време да пазя тишина. Малко музика, но главно тишина. Никакви телефони, никакви възклицания. Обичам да слушам дъжда по покрива и отривистите движения на минувачите, които бягат от лошото време. Обичам открехнатия прозорец, дори да гори печка в стаята. За да чувам дъжда и изчезването на минувачите.

Обичам шума от хартия в лош ден. Разлистена книга, шепот от стара снимка, вестник, върху който детето реди пластелинени фигури. Толкова много фигури могат да се направят в един лош ден – цял свят.

В лошото време обичам да подреждам. Да чистя и редя. Да съм грижовна. Да творя уют и да пускам само леки мисли в главата си. Обичам да докосвам гладената дреха с внимание, за каквото нямам време в хубавото време. И да почиствам цветята си с любов, която е лукс в другите дни. Докато бърша прах, обичам да откривам любимите си книги, картички, пратени от приятели, от слънчеви места, гривни с мъниста, забутани и забравени от няколко лета.  Обичам да си откривам детската колекция от салфетки. Обичам да добавям в нея нови. Това ме кара да се лъжа, че детството не е чак толкова далече. А за колекцията от салфетки ми остава време само в лошото време.

В един дъждовен ден преди години скачах в локви и не бях сама. И времето не беше лошо. Беше значимо. Оттогава обичам лошото време.

Обичам деца с дъждобрани. Обичам момичета с чадъри. Обичам вдигнатата яка на мъжки балтон. Обичам този, който е измислил чистачките на колите. Обичам гумените си ботуши. Обичам миризмата на изгоряло дърво и влажни тротоари. Обичам целувки с премръзнали устни. Обичам как кучето се тръска след дъждовна разходка. Обичам зеленото и чистото, а те са най-ярки след пролетен ден с лошо време.

Обичам лошото време, защото след него идва хубавото. Предстои цялото. От самото начало. Но само след края на лошото време.

Коментари

 1. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 2. Обичам да чета Хубави размисли за "Лошото време". :))

  ОтговорИзтриване
 3. Ох, колкото и пъти да го прочета, все ме кара да се чувствам прекрасно-ставам някак лека и усмихната... Обожавам лошото време! Обожавам дъжда, аромата му, листенцата с капчици, локвите и бълбукащата вода, охлювите,които изникват сякаш от нищото...Обичам и слънцето,което си проправя път през облаците, озарява всичко след бурята и прави мокрия пречистен свят още по-красив...

  ОтговорИзтриване
 4. ПРекрасно, чак ми се прииска да завали дъжд и дългоочакваната пролет да забави малко идването си !!!!!!!!!!!!

  ОтговорИзтриване
 5. толкова много "обичам" на едно място не бях срещала...което от своя страна те зарежда..като в някоя приказка...

  ОтговорИзтриване
 6. След тежкият ми сив ден си спомних какъв беше смисълът... на всичко...

  ОтговорИзтриване
 7. "Няма нищо по-хубаво от лошото време"

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар