Свободата да си single


Гледайте как хубаво звучи на английски – single. При това съм страстен противник на чуждиците в речта ни. Например никога не употребявам „топ”, при положение, че имаме звучната, чак напоителна българска дума „потник”. Но single е друго. Сигурно щото съм single. И предпочитам статут на чужд език вместо звучното като плесница българско „сама”. „Ти не си сама, ти си между две връзки”, казва моя приятелка. „Аз не съм сама, аз съм свободна”, добавям аз.

Защо хората се ужасяват толкова от възможността да живят без партньор?

Защото нямат с кого да си делят сметката за парно? Нямат на кого да си го изкарат след гаден ден в офиса? Има безброй причини да искаме да сме в комплект и твърде малко предимство се отдава на възможността да решаваме сами, да осъществяваме сами и да бъдем щастливи сами.

Наскоро си купих тример за градината. След като го разопаковах, седяхме и се гледахме с тримера в продължение на четвърт час. Аз го гледам и знам, че със сигурност работи някак, но не вдявам как; той ме гледа и ми се смее с тъпата си германска муцуна: „Колкото и да ме гледаш, ще ти трябва мъж да ме сглоби.”

Така ли?!? След още четвърт час тримерът беше сглобен и го направих луд от рязане. Ако имах мъж, резултатът щеше да е същият, но подходът щеше да е по-различен: щях да погледна с неразбиращ поглед тримера, щях да протегна нескопосани ръце към „милото” и с беззащитност на мини булонка щях да помоля за помощ. Харесвам относителното разпределение на мъжки и женски дейности, но от подобна картина на „беззащитност” ми иде да си отхапя опашката. Е, поизпотих се над тримера, макар че след първоначалната илюзия, че не разбирам нищо от пустата машина, сглобяването й се оказа лесно, дори приятно занимание. Да не говорим за доволството, че мога да се справя сама и с това. Всъщност говорим точно за това доволство! Изпитах го когато си купувах сама кола, когато си поправих сама казанчето на тоалетната, когато смених душа и когато се катерих на покрива. Никога не съм мечтала да бъда Супермен, но му признавам, че знае как да се забавлява. Когато се справиш с нещо, което изглежда не по твоите сили, кефът е огромен. Мускулите фукливо затреперват, носът се вирва, а жена с щастливи мускули и добре разположено носле е красива жена. И без да е Супер.

Та така. Напоследък открих и други предимства на битуването в поза single.

Обичам да се прибера вечер, да си „сервирам” вечерята -  купа със сурови ядки и чаша ледено розе, да си пусна музиката високо и да танцувам на U2, Zaz и Лени Кравиц, докато забравя, че кранчето в тоалетната пак се е разтекло. Ако не съм сама, пак мога да танцувам, но не мога да танцувам така, сякаш Боно и Лени лежат на дивана и ме аплодират.

Да си single дава привилегията да отидеш на купон и да се огледаш смело във всички посоки. И обикновено дава резултати на по-красноречивите ти оглеждания. Да не скачат сега всички обвързани, че от тежките им юмруци (с вериги) ще ме заболи, а не знам дали мога да се закарам сама до болницата. Факт е обаче: да си single дава свободата да флиртуваш, да не правиш секс, когато не ти се прави, да избереш сама мястото си за почивка и дали на това място ще се печеш без горнище на банския.

Има още куп значими дейности, които усъвършенстват личността, и са пряко зависими от това да си свободна като диворастящ мак.

Можеш например да си лакираш ноктите в леглото, без някой за измрънка, че ацетонът го задушава. Или да си купиш някой неустоим парцал без да се налага да лъжеш, че го е купила майка ти, но се е свил при пране. Можеш да се разхождаш вкъщи с маска на лицето, маска на косата, маска на дупето и вълнените чорапи на баба ти, без да смутиш с тези невинни дейности нечие либидо. Можеш да гледаш „Тетрадката” и да връщаш на сцената с дъжда, плачейки като кошута, а след края на филма можеш да се заровиш в нета и да изучаваш анатомията на Райън Гослинг в детайли, с които и собствената му майка не е запозната. И никой няма да те види.

Да си single ти дава свободата да не си измиеш чашата с кафе цяла седмица. Не че мъжете са големи педанти, но как да му се развикаш, че си е зарязал чашата неизмита, когато и ти го правиш?! Свободната от мъж жена може да превърне къщата си в оранжерия – да има теменужки в спалнята, орхидеи в хола, подправки в кухнята и по една палма във всеки ъгъл. И никой няма да пуфти. Ако си single, можеш да си сложиш панделки по пердетата, да каниш майка си всеки ден на кафе, да програмираш спортните канали на последно място в списъка, да си говориш по телефона с часове, да събираш салфетки или пък снимки на Дейвид Бекъм и Асен Блатечки, да дояждаш първа (и последна) нутелата, да прегаряш манджата и да я готвиш като своята майка, не като нечия друга. Или да напишеш книга за мъжете, които си обичала, без някой да се разведе с теб заради това.

И най-сладкото: да си single ти дава свободата да се влюбиш.Коментари

 1. Много добре казано! :) Намирам за жалко факта, че думата single е придобила този негативно-съжалителен привкус...Сякаш да си необвързан е болест или наказание..? Случва се да останеш сам и това е факт, а не присъда. И дали ще прекараме времето си самосъжалявайки се или ще се самоусъвършенстваме зависи само от нас! Поздрави

  ОтговорИзтриване
 2. Когато човекът живее в мир със себе си няма особено значение дали е single или в двойка.

  ОтговорИзтриване
 3. Напълно съгласна с Еос. И бих добавила: ако човекът до теб е партньор, а не само *половинка*, всички изредени неща са напълно възможни, реални и нормални.

  ОтговорИзтриване
 4. Надявам се, че нищо от гореизброеното не звучи като мрънкане, защото не е. И финалът го доказва :)
  Животът с партньор е прекрасен, но идеята е, че животът без партньор също може да е такъв.

  ОтговорИзтриване
 5. Според мен е ненужно разделението по признак "обвързан" и "необвързан". Поне аз никога не съм го правила. Била съм или в комфорт със себе си, или не. Като партньорът е бил само част от общата картина, но не и отправна точка.

  ОтговорИзтриване
 6. Явно трябва да си тренирам (само)иронията, щом с този текст не е станала ясна :)

  ОтговорИзтриване
 7. Хареса ми единствено последното изречение :))
  По-голяма част от другите ми звучат като издребняване, без да подценявам свободата като цяло :)

  Мартин

  ОтговорИзтриване
 8. И аз се чувствах така свободна след поредната раздяла. Щастливо свободна. :) Дори съжалявах "горките двойки", които са обвързани, трябва навсякъде да се мъкнат заедно, ревнуват се, обясняват се, искат доказателства за любов и отдаденост и изобщо...блях!... :-))

  После срещнах настоящия си съпруг и две години го разигравах само на етап приятели, защото не исках да я пусна тази пуста "свобода". Докато неусетно се влюбих в този ми приятел. И с него дори съм по-свободна. Защото всички хубави моменти са споделени. Пак мога да си изям целия шоколад, докато той си пие питието със салата и не проявява интерес към сладкото. Аз си рисувам, той си чете спортното списание. Този уикенд ми се ходи на село, другия ще отидем в парка. Или на кино. Или ще мързелуваме с книги. Няма драма. Заедно сме и ни е приятно.
  И с горнище и без горнище мога да се пека, за него не е проблем. :)Не правя секс, когато не ми се прави. Но пък като ми се прави, го правим когато пожелаем. :-) Когато не ми се мият чаши, той ги измива. Или престояват 2 дена в мивката без да завъдят нов живот. :) С майка ми си излизаме по женски понякога. Или той ходи да й помага за нещо, по собствена инициатива. За цветята той се грижи, на мен не са ми страст. Заобича моята кухня, а моята кухня е по рецептите на мама. :)
  Тъй че всичко е възприятие на гледна точка и късмет... :))

  ОтговорИзтриване
 9. Знаеш, че имам опит и от двете страни. Май няма значение от коя страна си. Има значение само "компанията". А както всички знаем - по-добре сама, от колкото зле придружена:)

  П.С Махни я тази контрола с букви при публикуване на коментар, че направо ми пиле нервите. От 4-5 път успявам да си пусна "мъдрата" мисъл:))))

  ОтговорИзтриване
 10. Изключително приятно четиво :)Аз от позицията на "зле придружена" в близкото минало, еуфорично приветствам етикета "single" . Особенно се радвам на такива дреболии като да направиш дома си оранжерия с елементи на зоопарк...

  ОтговорИзтриване
 11. Както казах, а сега подчертавам - май трябва да тренирам повече със самоироничните текстове :) Няма лошо, тъкмо под другия текст си говорихме за уроци и че те продължават много дълго след завършване на училище.
  Основната идея на този текст е, че най-хубавото на това да си сингъл, е мечтата, че скоро няма да бъдеш сингъл. Очакването, че ще се влюбиш. Очакването, че ти предстои да бъдеш с някого, с когото ще споделяш свободата.
  Всичко гореописано съм правила и докато живея с някого, но пък отказвам да се чувствам зле, защото съм сингъл. Напротив - веселя се. А докато някои двойки около мен си омръзват по различни причини, а най-често поради причината, че са заедно от твърде отдавна и твърде млади са завъдили връзката си, аз зная добре какво очаквам, как искам да го изживея и как искам да го запазя. Човек няма гаранции, но съм на мнение, че възрастта е фактор, който помага да бъдем по-мъдри в отношенията си. Поне с мен е така.

  Лу, как и какво да махна и веднага го махам :)) Нали знаеш, че съм технически профан (като се изключат някои дребни таланти при сглобяване на тример ;))

  ОтговорИзтриване
 12. Възрастта е нож с две остриета, хем сме по-мъдри, хем ставаме по-нетърпими към неща, които не харесваме.
  Всяка ситуация може да е полезна, защото обикновено е стъпка към следваща, чак по-късно го осъзнаваме.
  А относно омръзването в двойката - силно вярвам, че единствените задължителни неща, които трябва да правят и двамата са: да се стараят и да се развиват, независимо от колко време са заедно. Проверката с думи се маха от: табло за управление-настройки-публикации и коментари - показване на дума за проверка - не. Наистина е много досадно, мен поне ме спира да коментирам, защото обикновено не ги познавам и се налага да пробвам по 10 пъти:-)

  ОтговорИзтриване
 13. Мария, благодаря за проверката с думи, надявам се, че успешно съм я премахнала :)
  Колкото до другите неща - съгласна съм с тях, единствено не съм убедена, че неомръзването се постига само с това всеки да се развива самостоятелно. Има доста повече елементи уравнението. И пак никога не е сигурно до къде ни водят усилията. Но пък мисля, че докато има усилия, при това двустранни, има и щастие.

  ОтговорИзтриване
 14. колко е хубаво да си свободна без някой да ти мрънка,че не направил нещо както той иска или да си танцувам и да не се смущавам,че някой ме гледа през цялото време/втренчения поглед е ужасяващ/..... бях забравила до скоро чувството на свободата да танцуваш сама...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всъщност може би най-хубавото е да не си сингъл, но втренчените погледи да те разтапят от любов... :)

   Изтриване
 15. Яко казано!!!! И аз съм single и наскоро разбрах, че са минали 6 месеца! :))) Най-якият период в живота ми!!!!

  Ходя на работа, когато си искам, графикът ми е между 8 и 11, аз сама избирам и никой не ми пищи, че пак ще се прибирам по нощите, защото ставам късно ха-ха!!! :)

  Правя секс, когато си искам и флиртувам постоянно!

  Записах се за kitesurf - страшно як екстремен спорт подходящ за всички видове хора и години, но се преподава от адски горещи мъже хаха!!!

  Моите дни?
  Прибирам се и решавам, че днес ще чета книга, след малко ще взема вана, утре ми се прави секс, в други ден съм на парти, на следващия съм с 10 метра хвърчало и се готвя да се метна в Атлантическия океан - ОБОЖАВАМ, че съм необвързана и живея наистина стойностен и страстен живот!!!

  Обичам живота си и го препоръчвам на всички да опитат, ако връзката им се е застопорила. Моята беше така почти 2 години - преродена съм!!! :) Успех на всички!

  Поздрави от Испания!

  П.П. И аз сама си купих кола, оправям се чудесно с домакинството и не си мия чашата от кафе седмица+. Искам да се запозная с авторката на статията, каня я на гости! X

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Хаха, идвам, благодаря, само ако има място при кайтсърфистите обаче! :))

   Изтриване
 16. Има спокойно :) Ето моят треньор: http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/465_352944058133197_1371286881_n.jpg

  Ще се радвам да се видим един ден, защото си приличаме доста. Ако искаш ме добави във facebook: www.facebook.com/dessi.popova

  ОтговорИзтриване
 17. Like http://www.facebook.com/yana.tyankova

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации